Om ÖFF

Vad är ÖFF?

Östergötlands Fjordhästförening är en av 19 lokalföreningar i Svenska Fjordhästföreningen som i sin tur är en avelsförening bland andra i Svenska Hästavelsförbundet.

Fjordhästen är därmed vårt gemensamma intresse. Det innebär alltifrån hingsthållning, uppfödning i liten eller stor skala, premieringar och utställningar, unghästutbildning, att köpa och sälja hästar, tävla med sina eller andras hästar till familjehästen som promenadrids. Hingstar, ston valacker eller små fölungar, alla är de lika viktiga som representanter för rasen. Så se till att din häst har alla sina papper i ordning och delta gärna i våra gemensamma aktiviteter.

Vårt gemensamma avelsintresse i kombination med att vi om och om igen visar att hästarna också är fantastiska att använda till vardags, till fest och på tävlingar är det som är Östergötlands Fjordhästförening.


Historia

Östergötlands Fjordhästförening startades 1963 av dåvarande eldsjälen Gunnar Varverud, som var ordförande i föreningen till 1975. Gunnar köpte sina första fjordhästar redan 1953 och fick sin första hingst godkänd 1961, när fjordhästen blev premieringsbar i Sverige. Hingsten hette Bamse 6 och efter honom hade Gunnar ytterligare fyra godkända hingstar. Gunnar slutade som hingsthållare 1975.

Olav Karlsson var en annan hingsthållare som köpte hingsten Conrad 7 1969. Olav var hingsthållare till 1987. Göran Axelsson började som hingsthållare 1975 med Lukas 37 och slutade med 1994 med Torjus 150. Sedan under 1990-talet kom det nya hingsthållare och länet har sedan dess kunnat visa upp omkring tio godkända hingstar samtidigt.


År 1975 blev en nystart för ÖFF, som legat i dvala några år. En ny styrelse utsågs med Göran Axelsson som ordförande. Medlemsantalet var omkring 80 personer som sedan ökade upp till omkring 100, och efter det har aldrig medlemsantalet varit under 100 personer.

Mellan 1990 och 1993 var Lennart Engström ordförande, då Tor-Erik Johansson tog över. Dorith Andersson valdes till ordförande år 2000, och 2002 valdes vår nuvarande ordförande Lars-Fredrik Cederblad till ordförande.


Tävlingarna i ÖFF startade 1975 med den första hinderkörningen. I samarbete med Rappestads Ridklubb anordnades 1976 ÖFF:s första hopptävling med 12 fjordhästar i en egen klass. Samma år anordnades en utställning med 45 deltagande hästar.

Redan 1979 var ÖFF värd för SFF.s årsstämma med visning av det nykomponerade frivilliga bruksprovet som godkändes av stämman. På samma stämma visades några familjegrupper och länets alla hingstar.


På Mantorp kördes det travtävlingar 1980 och 1981 med i samarbete med ponnytravet. Ett tiotal fjordhästar deltog. I samarbete med Lantbruksnämden och Brukshästklubben hölls det en veckokurs i skogskörning på Öknehults Kursgård.

Samma år arrangerades hopp- och körtävlingar med 40-talet deltagare.

År 1982 var en stor dag på Valla i Linköping. Tillsammans med Valla och Brukshästklubben anordnades vagnparad, kadriljridning och stafetttävling mellan de tre arrangörerna .


År 1983 hölls det Riksutställning för Ardenner och Varmblod, på Mantorp. ÖFF stod för uppvisningsinslagen. Utställningen arrangerades i samarbete med Varmblodsklubben och Brukshästklubben.


År 1984 var ÖFF åter värd för årsstämman och riksutställningen för 3-årsstona. Det var en stor utställning med 70 hästar som bedömdes av både norska, danska och svenska domare. Medlemmarna i ÖFF gjorde en fin uppvisning i både ridning och körning. Vi hade 35 besökande gäster från Norge och Danmark.


Samma år deltog ÖFF vid invigningen av Norrköping Horse Show, med åtta fjordhästar. Parhästarna Diva och Topsy skjutsade invigningstalaren. Förridare med fanor var Hans Lundbäck på Dessy och Peter Eriksson på Cirpa. Efter dem kom Simon Hugo på Wenke, David Broome på Silver, Harvey Smith på Nina samt Mikael Ruping på Lotti. Det var en bejublad invigning som gladde både ryttare och publik.


1985 arrangerades kvalitetstävling för körhästar i samarbete med Brukshästklubben. 25 hästar deltog i exteriörbedömning, distanskörning och draglagsprov.


Mellan 1985 och 1999 arrangerades inte några stora evenemang, men det fanns alltid interna klubbtävlingar i olika grenar varje år.


Så 1999 var vi åter värdar för årsstämma och Rikstävlingar på Valla Fritidsområde, och det blev ett så lyckat arrangemang att vi redan 2006 vågade och orkade upprepa succén med SM-tävlingar.


Däremellan arrangerade ÖFF premiering och utställning 2001 på Valla med gästdomare Susan Hellum från Norge, samt årsstämma för SFF 2003 i Mem.

MINNESFOND

Vår käre Göran Axelsson finns  inte längre bland oss.

Hedra gärna Görans minne med en gåva till

Östergötlands Fjordhästförening

Bg 5293-6804.

Skänkta pengar kommer att placeras i en minnesfond

som främjar brukskörning.

Fonden kommer alltid vara öppen för gåvor.

Aktuellt i ÖFF


Inga planerade aktiviteter


Gamla aktiviteter och resultat hittar du under Aktiviteter/ Resultat


Medlemsavgift 2021

Betalas in på

bankgrio nummer

5293-6804

Eller via swish

123 115 47 64

Huvudmedlem: 350 :-

Stödjande familjemedlem 100:-


Ange namn, adress,och telefonnummer när du betalar
Copyright © Östergötlands Fjordhästförening  2019